تاریخ انتشار: 12 آذر 1398 |
زمان مطالعه: 9 دقیقه

مایکروسافت ویندوز،یک سیستم عامل با رابط گرافیکی است که توسط شرکت مایکروسافت از سال ۱۹۸۵ ارائه می شود و امروز در پلازا به معرفی آن می پردازیم. مایکروسافت در سال ۱۹۸۱ سیستم عامل داس یا (dos) را ارائه کرد. داس سیستم عاملی مبتنی بر خط فرمان بود. یعنی کاربران باید دستورات مورد نیازشان را تایپ می کردند تا سیستم عامل آنها را اجرا کند. در ۱۹۸۵ مایکروسافت برای اولین بار سیستم عاملی بر مبنای داس ارائه کرد که رابط گرافیکی داشت. رابط گرافیکی باعث می شد پیچیدگی های استفاده از کامپیوتر از دید کاربر پنهان بماند. واسط گرافیکی کمک می کند کاربر به جای نوشتن دستورات پیچیده و طولانی با استفاده از تصاویر و نوشته ها و آیکن های گرافیکی عملیات مورد نظرش را انجام دهد، شبیه همین سیستم عامل های کامپیوترهای شخصی و موبایلها که هر روز با آنها سر و کار داریم.

عرضه ویندوز توسط مایکروسافت تحول شگرفی در استفاده از کامپیوترهای شخصی به وجو آورد و در راستای همه گیر شدن استفاده از کامپیوتر نقش به سزایی داشت و صد البته فروش آن سود عظیمی را برای شرکت مایکروسافت به همراه آورد. مایکروسافت بعد از اولین ارائه ویندوز تا همین امروز آن را به روز رسانی کرده و نسخه های زیادی از ویندوز ارائه داده که برخی از آنها بیشتر از سایر نسخه ها توانستند نظر کاربران را جلب کنند از جمله ویندوزهای ۹۸ ،  Xp  و  ۷ .

windows 3.1

بعد از ارائه نسخه های اولیه ویندوز مایکروسافت نسخه ۳ و ۳.۱ را در ۱۹۹۰ ارائه داد که اولین موفقیت تجاری را با فروش دو میلیون نسخه در شش ماه اول ارائه را برای مایکروسافت همراه داشت. در نسخه ۳.۱ رابط کاربری پیشرفت قابل توجهی داشت و استفاده از آن ساده تر بود. مایکروسافت این نسخه را به زبانهای مختلف ارائه کرد.

 

windows 95

جهش بعدی مایکروسافت ارائه windows95 و در پی آن نسخه ۹۸ به عنوان یکی از نسخه های موفق ویندوز بود. نسخه ۹۵ یک پیشرفت بزرگ بود، تحولی در پردازش همزمان برنامه ها به وجود آورد و همینطور سازگاری اش را با سخت افزارها گسترش داد و از برنامه های ۳۲ بیتی پشتیبانی کرد. نسخه ۹۵ منوی استارت و تسکبار ویندوز را با خود به ارمغان آورد.w3

windows 98

مایکروسافت در windows 98 بهینه سازی هایی انجام داد و امکاناتی نظیر پشتیبانی از سخت افزارهای متصل به پورت یو اس بی را ارائه داد.(این ویندوز Memphis هم نامیده می‌شود) استفاده از این ویندوز به‌طور گسترده در جهان وجود داشت و هم‌اکنون هم مورد استفاده می‌باشد. سیستم‌عاملی که از نظر درایوها ضعیف ولی از نظر تخصیص منابع رایانه به خود خوب است.w4

windows ME

مایکروسافت در نسخه ۹۸ بهینه سازی هایی انجام داد و امکاناتی نظیر پشتیبانی از سخت افزارهای متصل به پورت یو اس بی را ارائه داد. بعد از نسخه ۹۵ نوبت به ویندوز نه چندان موفق ME یا Milennium Edition رسید. نسخه ME آخرین ویندوز مایکروسافت بر روی بستر MS-DOS بود. در این سالها اینترنت اکسپلورر و مدیا پلیر همراه ویندوز ارائه شدند و به بخشی جدا نشدنی از آن تبدیل شدند.

w5

windows 2000

از ۱۹۸۸ یک گروه دیگر مهندسان در درون مایکروسافت در حال کار بر روی نوع دیگری از سیستم عامل بودند که امن تر باشد، معماری های مختلف را پشتیبانی کند، انعطاف پذیرتر باشد، چند کاربری را پشتیبانی کند و امکانات بسیار دیگری. اولین نتیجه این تلاش در ۱۹۹۳ ارائه   windows nt 3.5 بود که بیشتر به عنوان ایستگاه کاری و سرور کاربرد داشت. بعدها در سال ۲۰۰۰ رابط گرافیکی که در نسخه های ۹۵ و ۹۸ به کار رفته بود برای این هسته جدید دوباره طراحی شد و مایکروسافت windows 2000 را ارائه کرد. نسخه ۲۰۰۰ سیستم‌عاملی برای کامپیوترهای شخصی (PC) است که توسط شرکت مایکروسافت تولید شده‌است. این سیستم‌عامل گرافیکی در سال ۲۰۰۰ معرفی گردید و برای ایستگاه‌های کاری و سرورهای شبکه به کار می‌رود. windows 2000 نسخه ۵٫۰ از خانواده windows nt می‌باشد.

w6windows xp

بعد از نسخه ۲۰۰۰ در سال ۲۰۰۱ مایکروسافت windows xp را بر همین پایه ساخت و ارائه کرد. نسخه XP رابط گرافیکی جذابتر و زیباتری را در کنار امکانات بسیار ارائه می داد و به زودی جای خود را بین کاربران پیدا کرد و تا همین امروز هم شمار کاربران این سیستم عامل کم نیستند. در طول مدت طراحی و پیش از ارائه نهایی نسخه XP با نام Whistler شناخته می شد.

این نسخه از ویندوز در سال۲۰۰۱ توسط مایکروسافت عرضه شد و تا پایان سال۲۰۰۶ انتشار یافت. البته تا چند سال بعد از توزیع نسخه این ویرایش Service Pack I و Service Pack II این محصول هم اضافه شد. شرکت ماکروسافت service pack III را تولید کرده و برخی از کارایی‌های ویندوز vista را به ان اضافه کرده بود. این ویندوز در دو نسخهٔ خانگی (home edition) و پیشرفته (professional) در بازار عرضه می‌شد. پشتیبانی از این ویندوز در نهم آوریل ۲۰۱۴، به صورت کامل پایان یافت.

w7

windows vista

مایکروسافت بعد از سالها کار تحقیق و توسعه نهایتا در ۲۰۰۷ windows vista را ارائه کرد که ظاهری جدید و جذاب را در کنار امکانات مختلفی از جمله ویژگی های امنیتی ارائه کرد. ویندوز XP به شدت مورد حمله بدافزارها و ویروسها بود و برای کاربرانش دردسرهای زیادی درست کرده بود اما بر خلاف انتظار مایکروسافت ویستا مورد علاقه کاربران واقع نشد، مشکلات و باگهای ویستا آن را تبدیل به یک شکست برای مایکروسافت کرد تا اینکه در سال ۲۰۰۹ سیستم عامل قابل اعتماد و توانمند و محبوب ۷ توسط مایکروسافت ارائه شد. در این بین مایکروسافت نسخه سرور ۲۰۰۸ را هم ارائه داده بود. که برای مدیریت سرورهای مبتنی بر فناوری های مایکروسافت کاربرد داشت.

مایکروسافت بعد از ویندوز موفق ۷– windows 8 را در ۲۰۱۲ ارائه کرد. با یک تغییر بزرگ. منوی استارت و تسکبار کلاسیک ویندوز که از زمان نسخه ۹۵ تا نسخه ۷ در همه نسخه ویندوز ظاهر شده بودند و همه کاربران را به خود عادت داده بودند کنار رفتند و رابط مترو به عنوان یک نو آوری توسط مایکروسافت در windows 8 جایگزین شد. این جایگزینی صد البته با نگاهی به دنیای رو به گسترش تبلتها و اولترابوکهای با صفحه لمسی ( لبتابهای ظریف سبک و البته پرقدرت ) صورت گرفته چرا که لذت استفاده از رابط مترو را در صفحات لمسی می شود کامل درک کرد

w8windows 7

هفتمین نسخه از مجموعهٔ سیستم‌عامل‌های مایکروسافت ویندوز است که در تاریخ ۲۲ اکتبر سال ۲۰۰۹ به بازار عرضه شد. windows 7  برای استفاده در کامپیوترهای شخصی شامل انواع خانگی و اداری تولید شده‌است. این سیستم‌عامل هفتمین نسل از سیستم‌عامل‌های ویندوز می‌باشد و به همین دلیل نام آن را windows 7  گذاشته‌اند.

windows 8/8.1

windows 10  (به انگلیسی: Windows 8) نسخه‌ای از سیستم‌عامل ویندوز شرکت مایکروسافت می‌باشد که در ۲۶ اکتبر ۲۰۱۲ به بازار عرضه شد. این ویندوز برای استفاده در رایانه‌های شخصی، تبلتها وتلفن‌های همراه تولید شده‌است. این سیستم‌عامل هشتمین نسل از سیستم‌عامل‌های ویندوز می‌باشد و به همین دلیل نام آن را ویندوز ۸ گذاشته‌اند.

ویندوز ۸٫۱ نسخهٔ آپدیت شدهٔ ویندوز ۸ می‌باشد که تغییرات زیر در آن اعمال شده‌است:

1.بازگشت بخش library

2.لمسی شدن فرمان های X /-

3.بازگشت نیمه کامل استارت

w11windows 10

مایکروسافت در تاریخ ۸ مهر ۱۳۹۳ نسخه جایگزین windows 8.1 را با نام windows 10 رونمایی کرد. در ۷ مرداد ۱۳۹۴ نسخه نهایی آن منتشر شد. این نسخه کمبودهای رابط کاربری که درwindows 8 معرفی شد را هدف گرفته‌است. تغییرات صورت گرفته شامل: بازگشت منوی استارت، امکان استفاده از چندین دسکتاپ مجازی، قابلیت اجرای برنامه‌های دانلود شده از فروشگاهِ ویندوز به صورت پنجره‌ای (با توانایی کوچک کردن پنجره‌ها) و بهبود پشتیبانی از ماوس و صفحه‌کلید. مایکروسافت اعلام کرده‌است که کاربران می‌توانند نسخه‌های قانونی window7 و windows 8.1 را به windows 10 به‌روزرسانی کنند.

w12windows CE

windows ce (به‌طور رسمی به عنوان ویندوز توکار فشرده شناخته می‌شود)، نسخه‌ای از ویندوز است که بر روی رایانه‌های کمینه شده اجرا می‌شود، مانند سیستم‌های هدایت ناوبری ماهواره‌ای و بعضی از گوشی‌های همراه. ویندوز توکار فشرده بر پایه هسته اختصاصی خود است. مایکروسافت مجوزهای windows ce را به تولیدکنندگان اصلی تجهیزات و سازندگان دستگاه‌ها می‌دهد. تولیدکنندگان اصلی تجهیزات و سازندگان دستگاه‌ها می‌توانند واسط‌های کاربری خود را تغییر داده و بسازند، در حالی که windows ce پایه‌های تخصصی برای چنین کاری را فراهم می‌کند.

windows ce هسته اصلی ای بود که ویندوز موبایل از آن مشتق شد. نسخه بعدی آن، windows phone 7، بر پایهٔ اجزایی از windows ce 6.0 R3 و windows ce 7.0 بود. اگرچه windows phone8 همانند windows 8 بر پایهٔ هستهٔ ان تی است .

windows phone

این نسخه از ویندوز مخصوص تلفن‌های هوشمند است که آخرین نسخهٔ آن windows phone10 یا نام دیگر آن ویندوز ۱۰ موبایل است. مایکروسافت قصد دارد سیستم عامل‌های بر پایه windows و windows phone  را به هم نزدیک و نزدیکتر کند. به‌طوری‌که توسعه دهندگان مایکروسافت، می‌توانند برنامه خود را به دو خروجیwindows8/8.1 & winows phone 8/8.1 به‌طور هم‌زمان منتشر کنند و حتی به صورت یونیورسال بین تمام دستگاه‌هایی که windows 10 یا یک مدل از آن روی آن هاست هم‌زمان منتشر کنند.

 

پلازا دیجیتال

پلازا دیجیتال

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *